Finn den beste handelsplattformen. Se vår toppliste!

XRP

xrp
XRP (XRP)
Rank: 8
$ 0.536451
Price (BTC)
Ƀ0.00000797
Marketcap
$ 29.68 B
Volume
$ 1.62 B
24h Change
0.67%
Total Supply
99.99 B XRP

* Grafen viser kursutvikling siste 24 timer

Hva er XRP og Ripple?

XRP er en av verdens største kryptovalutaer. Det er en vanlig at kryptovalutaen XRP blir forvekslet med selskapet Ripple, men det er viktig å poengtere at disse to ikke er det samme.

Forskjellen på XRP og Ripple:

  • XRP, en kryptovaluta skreddersydd for å fungere på Ripple-nettverket.

VS.

  • Ripple er et pengeoverføringsnettverk designet for å betjene behovene til finansnæringen.

 

Hva er Ripple?

Ripple er et privatholdt selskap som utvikler produkter for bank og finansnæringen. Deres hovedsatsning er RippleNet.

RippleNet er et betalingsnettverk som muliggjør raske overføringer mellom banker/finansinstitusjoner på tvers av landegrenser. Ripplenet skal løse problemet med at den nåværende globale betalingsinfrastrukturen er altfor kompleks, medfører høye gebyrer og har altfor lang transaksjonstid for brukerne.

Ripple sitt mål er betalingsnettverk der verdi kan overføres like hurtig, pålitelig og rimelig som data over internett i dag.

 

Hva er XRP?

I juni 2012 ble protokollen XRP Ledger lansert, og med det også den tilhørende kryptovalutaen XRP.

XRP ble introdusert som et raskere og rimeligere alternativ til bitcoin. Kryptovalutaen sin funksjon er blant annet å overføre verdier gjennom RippleNet.

Ideen er at det skal være raskt og rimelig å veksle mellom ulike typer valutaer, både kryptovalutar og vanlig valutaer (fiat), og XRP skal fungere som en slags megler på Ripplenet.

Med XRP kan hvem som helst, hvor som helst i verden, overføre verdier uten å være avhengig av et sentralt mellomledd. Transaksjonene som blir gjort gjennom Ripplenet blir gjort opp på 3-5 sekunder, med svært lave avgifter.

 

Hvem grunnla XRP Ledger og Ripple?

XRP Ledger ble grunnlagt av den amerikanske programmereren Jed McCaleb og lansert i 2012, sammen med 2 andre ansatte David Schwartz og Arthur Britto. Kort tid etter etablerte de selskapet som nå er kjent som Ripple (tidligere navn Ripple Labs, NewCoin og OpenCoin). Alle tre var fascinert av Bitcoin, og hadde som mål å utvikle en bedre versjon av Bitcoin som var mer bærekraftig og tilpasset til globale betalinger.

I tillegg til å være medgrunnlegger i Ripple, er Jed McCaleb også medgrunnlegger av den desentraliserte kryptoprotokollen Stellar Lumens.

McCaleb er også grunnlegger av Mt. Gox, en kryptobørs som i 2014 håndterte over 70% av alle Bitcoin transaksjoner verden rundt, og som er mest kjent for å være den første store kryptobørsen til å oppleve et sikkerhetsbrudd da børsen ble hacket for rundt 850 000 bitcoins, noe som på den tiden var verdt ca 500 millioner dollar.

XRP Ledger sin kildekode er åpen, og protokollen er av natur desentralisert. Til tross for at Ripple har laget XRP Ledger, er det derfor viktig å bemerke at XRP Ledger ikke eies av Ripple eller noen annen sentral aktør.

Det finnes totalt 100,000,000,000 XRP og det er ingen måte å generere nye XRP. Majoriteten av alle XRP-tokens som noen gang vil være i sirkulasjon eies av Ripple. Dette er grunnlaget for en pågående diskusjon om hvorvidt Ripple kontrollerer XRP eller ikke.

Idag er XRP tilgjengelig på de fleste av alle kryptobørser i verden, og hvem som helst kan kjøpe, selge og sende hverandre XRP.

Kort oppsummert:

  • Ripple er selskapet

  • XRP er kryptovalutaen.

  • XRP Ledger er protokollen.

  • XRP ble lansert i 2012.

  • Grunnleggerne bak XRP hadde som mål å utvikle en bedre versjon av Bitcoin som var mer bærekraftig og tilpasset til globale betalinger.
  • XRP muliggjør betalinger og oppgjør i sanntid med bedre hastighet og lavere kostnader enn dagens betalingsnettverk.

  • XRP tar sikte på å levere løsninger for finansinstitusjoner og brukes allerede av mange velkjente navn, som Bank of America og UBS.

 

Hvordan fungerer XRP?

For å sende XRP-transaksjoner må en, akkurat som i bitcoin, signere transaksjonen med en kryptografisk nøkkel. Men transaksjonene blir ikke verifisert på samme måte som Bitcoin.

La oss først se nærmere på hvordan XRP transaksjoner blir verifisert.

XRP er basert på blokkjedeteknologi, men XRP Ledger er ikke en blokkjede.

Så hva innebærer dette?

XRP sin protokoll heter XRP Ledger, og alle transaksjoner som er relatert til XRP lagres og verifiseres i XRP Ledger. Bitcoin derimot, bruker blokkjedeteknologi for å lagre og verifisere transaksjoner.

Til forskjell fra Bitcoin, som bruker Proof of Work og mining (utvinning) som sin konsensus-mekanisme for å verifisere transaksjoner, tar XRP Ledger i bruk en tillitsbasert konsensus-mekanisme kalt XRP Ledger Consensus Protocol for å verifisere transaksjoner.

Verifisering av transaksjoner utføres av noen utvalgte datamaskiner, ofte kalt noder eller validator. De ulike nodene oppføres på en liste kalt Unique Node List. Denne listen består av validatorer som Ripple anser som “trygge”. Det er Ripple som avgjør hvem som er kvalifisert til å være en del av “Unique Node List”.

Disse nodene bestemmer hvilke transaksjoner som er korrekte, basert på antall «stemmer» nodene gir.

Dette verifiseringssystemet har reist spørsmål ved hvor desentralisert XRP faktisk er, siden flere av validatorene er styrt av Ripple og ulike banker. Siden det er et fåtall validatorer må man ha en viss tillit til at disse validatorene ikke har noen ondsinnede intensjoner, da en samlet majoritet i praksis kan bli en trussel for tilstanden på nettverket. Man må også ha tillit til Ripple, da Ripple avgjør hvem som er “godkjent” som trygge validatorer, og dermed hvilke validatorer som blir mest brukt.

Hvis man sammenligner XRP med Bitcoin, så er det enklere å validere overføringer med XRP enn med Bitcoin, noe som gjør overføringene billigere og hurtigere. Der Bitcoin bruker tidkrevende og ressurskrevende prosesser som Proof-of-Work for validering av overføringer, bruker XRP systemet XRP LCP.
Forenklet kan man si at XRP er best om du ønsker raske og billige transaksjoner, mens Bitcoin er best om du er opptatt av sikkerhet og en pålitelig desentralisert løsning

Men det er verdt å påpeke at fordi store banker og finansielle institusjoner er validatorer og at de har stor tillit til XRP Ledger sine validatorer, kan XRP dermed være et utmerket alternativ for å gjøre globale pengeoppgjør, og konkurrere med eksisterende sentraliserte systemer som for eks. interbank systemet SWIFT. Man tenker seg blant annet at hvis Ripple vil bli tatt i bruk som en globalt system for pengeoverføringer vil dette gi nettverket (og kanskje XRP) stor verdi.

 

XRP og Ripple sine utfordringer

Ripple har vært i en lang rettslig konflikt med det amerikanske finanstilsynet, som fortsatt pågår.

Sakens kjerne er at SEC (det amerikanske finanstilsynet) mener at XRP ikke er en valuta, men et verdipapir, altså en andel i et selskap. Ripple er derimot uenig, og står fast ved at XRP er en kryptovaluta.

Når endelig dom kommer i saken, vil det bli spennende å se hvordan dette slår ut på verdien av XRP.

 

 

Hvordan kjøpe XRP eller andre typer kryptovaluta? 

Etoro er handelsplattformen vi har kåret som vinner for å handle Bitcoin og andre typer kryptovaluta. Plattformen har mer enn 25 millioner brukere og scorer maks score på brukervennlighet. Bruk denne lenken for å gå til Etoro: https://go.etoro.com/nb-no/


Dette innholdet er kun til informasjon, og bør ikke tolkes som finansielle råd. Husk at kjøp og salg av kryptovaluta innebærer høy risiko, og at historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning.

bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 67,339.04 0.76%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,705.15 1.67%
tether
Tether (USDT) $ 0.999513 0.44%
bnb
BNB (BNB) $ 597.01 0.82%
solana
Solana (SOL) $ 167.02 2.15%
staked-ether
Lido Staked Ether (STETH) $ 3,703.44 1.86%
usd-coin
USDC (USDC) $ 1.00 0.75%
xrp
XRP (XRP) $ 0.536451 0.67%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.1648 3.79%
the-open-network
Toncoin (TON) $ 6.19 1.02%